logo number4

Number 4 Audio
Postbus 109
5250 AC Vlijmen
Telefoon: 073-5112555
Web: www.number4audio.nl

Leveren jullie ook direct?

Al onze apparatuur wordt geleverd via onze dealers. Wij leveren geen goederen buiten de dealers om, zelfs geen kleine onderdelen als een snaartje of schroefje.

Vragen om "de beste prijs" van een bepaald apparaat heeft dus geen zin, deze vraag sturen wij door naar de dichtsbijzijnde dealer.

Wat te doen bij defecten (binnen of buiten de garantie)

Reparaties lopen altijd via uw dealer. Mocht dit niet mogelijk zijn om wat voor reden dan ook neem dan contact op de dichtsbijzijnde dealer. Indien ook dit niet mogelijk is neem dan eerst contact met ons op, wij vertellen u de te volgen procedure.

Micro Seiki ?

Micro Seiki is een reeds lang geleden (1988) ter ziele gegane fabrikant van hoofdtelefoons en draaitafels. De hoofdtelefoons van Micro Seiki toonden indertijd een grote gelijkenis met die van Stax. Echter zijn de onderdelen van Stax niet uitwisselbaar met die van de Micro Seiki hoofdtelefoons. En hoe graag wij u ook verder willen helpen kunnen wij dat helaas niet. Omdat u de kwaliteit van uw Micro Seiki altijd heeft gewaardeerd willen wij u dan ook voorstellen om eens naar de hoofdtelefoons van Stax te luisteren.

Hoe sluit ik een Stax hoofdtelefoon aan op mijn versterker?

Iedere Stax hoofdtelefoon moet worden aangesloten op een speciale versterker die de hoofdtelefoon voorziet van het juiste signaal. U kunt een Stax hoofdtelefoon dus niet op een gewone hoofdtelefoon aansluiting aansluiten.

De versterker (voeding) van uw Stax hoofdtelefoon moet worden aangesloten op een zogenaamde "lijn" uitgang van uw versterker. Dit is een uitgang die NIET wordt beïnvloed door de volumeregelaar van uw versterker. De Record Out (ook wel Tape Out genoemd) aansluiting van uw versterker is een dergelijk uitgang. Indien u alleen een cd-speler heeft kunt u de versterker van uw Stax ook direct op de cd-speler aansluiten, de meeste Stax voedingen hebben een doorlus mogelijkheid.

En als laatste, als u als echte purist in het bezit bent van alleen maar een draaitafel en een zo puur mogelijke versterker dan is het bijna altijd wel mogelijk om intern in de versterker het signaal "af te tappen". Om dit voor elkaar te krijgen is wel enige technische kennis noodzakelijk. Uw dealer zal u hier graag mee helpen. Indien deze technische kennis ontbreekt (of de tijd ervoor) kunnen wij u hier ook mee verder maar in principe eerst via uw dealer.

Welke oorkussentje hoort bij welke hoofdtelefoon, en wat kosten ze?

In principe zijn alleen nog de vierkante kussens van Stax leverbaar, zowel in het bruin, grijs als zwart. Kussens van oudere, ronde, modellen zijn helaas niet meer leverbaar.

Stax Earpad 007

EP-007

Voor de SR-007, SR-007MKII

Zwart schaapsleder

Stax Earpad 507

EP-507

Voor de SR-507 en de SR-404 Limited

Zwart schaapsleder

Stax Earpad 234br

EP-234br (bruin)

Voor de SR-407, SR-404 en de andere Signature modellen

Stax Earpad 234gr

EP-234gr (grijs)

Voor de SR-307, SR-303 en de andere Classic modellen

Stax Earpad 234blr

EP-234bl (zwart)

Voor de SR-207, SR-202 en de andere Basic modellen

Zijn oudere Stax modellen nog te repareren?

Oudere Stax hoofdtelefoons, zonder de vijfpolige Pro aansluiting zijn helaas niet meer te repareren omdat de gebruikte elementen een andere aansluiting hebben. Maar nog veel belangrijker, de elementen hebben een andere werkspanning die niet uitwisselbaar is met de nieuwe "Pro" elementen.

In geval van twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen. Indien u een foto kunt maken van het element zijn wij helemaal gelukkig.

Wat is een "Pro" aansluiting?

Stax Pro connector

De Pro aansluiting is herkenbaar aan de vijfpolige aansluitplug. Vanaf begin '90 gebruikt Stax de Pro aansluiting. De andere aansluiting (niet Pro dus) heeft een zespolige plug en is niet te gebruiken op de huidige voedingen.

Bovendien is de werking van de oudere modellen anders dan de huidige modellen. Het simpelweg afknippen van de middelste pin maakt de plug wel passend maar werken zal het niet.

Daar moet je natuurlijk een enorme kamer voor hebben?!?

Een vraag die met "ja" én "nee" kan worden beantwoord.

"Ja" Omdat de luidsprekers van Avantgarde niet echt klein zijn is een beetje ruimte in de kamer wel noodzakelijk. Maar het antwoord is meer "nee" omdat ieder Avantgarde model een aktieve woofer heeft welke kan worden ingesteld naar iedere ruimte. Dankzij de aktieve woofer kan een Avantgarde ook tegen een muur geplaatst worden. De gebruikelijke negatieve effecten van de zogenaamde boundary gain (hoe dichter een speaker bij de muur hoe meer laag) kunnen bij een Avantgarde tot een voordeel worden omgebogen dankzij deze aktieve woofer.

Een hoornsysteem is een systeem dat relatief veel richt. U heeft dus weinig last van reflecties via de muren. Bij de specificaties van de Avantgarde luidspreker staat de minimale kamergrootte, dit begint bij zestien vierkant meter voor de Uno.

Op de website van Avantgarde staan bij guestbook een groot aantal foto's van trotse bezitters. Oordeelt u zelf maar over de afmetingen van de luisterruimtes.

HRT Streamer Pro links en rechtsHRT Pro Links en rechts

Op de HRT Streamer Pro staat helaas niet aangegeven waar links en rechts zit. Op de afbeelding hiernaast ziet u waar u links en rechts kunt aansluiten.

Links en rechts zitten zoals u ziet op dezelfde plaats als de andere HRT modellen. Logisch als je het weet...

Ik wil mijn eigen kabeltje voor de HRT Pro maken, welke pinnen zitten waar en hoe heet het plugje

Mini XLRDe HRT Streamer Pro heeft de zogenaamde mini XLR aansluiting. Een XLR aansluiting wordt gebruikt in de professionele audio maar ook steeds meer in huiskamer apparatuur.

De aansluiting is als volgt:

 1. Aarde of afscherming
 2. Fase of plus, meestal de rode ader
 3. Tegenfase of min, meestal de zwarte ader

Wanneer u een kabeltje maakt van Mini XLR naar cinch gebruik dan alleen pennetje één (afscherming) en pennetje twee (signaal). Omdat de HRT Streamer Pro elektronische gebalanceerd is mag u nooit pennetje één en drie met elkaar verbinden, u sluit dan de helft van de versterkers in de HRT kort en dat kan nooit goed zijn!

Werkt mijn HRT Streamer onder Windows, Mac, Linux, FreeBSD enz.

Ja, zolang het besturingssysteem USB audio ondersteund. Dit is bij zowel Windows als Apple geen probleem. Gebruikers van de grote Linux distributies (Ubuntu/Debian, Suse of Fedora/Red Hat) zullen weinig problemen ondervinden. Gebruikers van andere distributies zullen gezien hun kennis van het systeem ook weinig problemen hebben.

Werkt mijn HRT Streamer ook met mijn mediacenter/computer

Ligt er aan waar deze op gebaseerd is. WIndows Media Center is geen probleem, XBMC werkt wisselend, VortexBox werkt uitstekend, de meeste "maak van uw oude computer een mediacenter" software geeft over het algemeen geen problemen.

Apparaten als de QNAP NMP-1000 hebben wij nooit werkend gekregen, idem voor de Popcorn Hour. Squeezebox Touch schijnt te kunnen werken maar is ook nog niet gelukt.

U kunt uw dealer vragen om een HRT Streamer te mogen proberen op uw mediacenter om een en ander te testen. Het aan de praat krijgen van een HRT Streamer op een dedicated mediacenter vergt meer kennis dan wat nodig heeft voor een Windows, Apple of Linux computer. Helaas kunnen wij u hier ook niet mee helpen. Maar, op de fora van de diverse mediacenters is vaak een levendige discussie om USB streamers zoals de HRT aan de praat te krijgen.

Tikkend geluid iPod/iPhone/Pad bij gebruik van de HRT iStreamer

Het tikkende geluid door de muziek wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gefragmenteerde bestanden op iPod/iPhone/iPad (deze apparaten noemen we hierna i*)

De oplossing voor dit probleem is zorgen dat er geen gefragmenteerde bestanden op de i* apparaten staan.

Dit gaat als volgt:

 • Maak een back-up van alle muziek en programma’s die u geïnstalleerd hebt. In principe wordt uw i* gesynchroniseerd zodra u deze op de computer aansluit.
 • Ontkoppel de i* van de computer en kies in het instellingen menu “algemeen -> stel opnieuw in -> wis alle inhoud en instellingen”
 • Nadat de i* opnieuw is opgestart verbindt u de i* weer met uw computer en iTunes zal de i* weer synchroniseren.
 • U heeft nu een verse installatie op uw i* staan en zullen alle problemen naar alle waarschijnlijkheid over zijn.

Er schijnt (volgens het internet) ook een mogelijkheid te bestaan om via iTunes de i* te defragmenteren maar wij hebben deze optie niet kunnen vinden in iTunes…

Aansluitproblemen met de iStreamer

Omdat de iStreamer de i* in de zogenaamde “hostmode” zet is het verbinden van de i* met de iStreamer net even anders dan wat u gewend bent met normale dockingstations. Wanneer u de onderstaande punten in gedachten houdt bij het aansluiten is er niets aan de hand.

 • Zorg voor een minstens 20% opgeladen i*. Wanneer dit niet het geval is laadt dan eerst de i* op tot boven genoemde hoeveelheid. De iStreamer zal dan de rest van het opladen overnemen.
 • Steek de door HRT bijgeleverde voeding in het stopcontact en sluit daarna de bijgeleverde USB A naar USB Mini B kabel aan op de voeding.
 • Zet de i* in stand-by (het display zal uit gaan) en wees er zeker van dat deze niet bezig is of was met afspelen van muziek.
 • Gebruik de bijgeleverde “sync” kabel (USB A naar 30 polige Apple connector) om de iStreamer met de i* te verbinden. Gebruik alleen deze kabel! De kabel mag er dan precies hetzelfde uitzien als de kabel die bij uw i* is geleverd maar hij is absoluut uniek en specifiek gemaakt voor de iStreamer.
 • Sluit als laatste de USB mini B aan op de iStreamer.

De drie led lampjes op de iStreamer knipperen als teken dat de iStreamer wordt opgestart. Wacht even met het gebruiken van uw i* tot het hele proces voltooid is. Wanneer één van de ledjes op de iStreamer langzaam knippert is zowel iStreamer als i* klaar voor gebruik.

De iStreamer is specifiek gemaakt voor de “iMedia” vermeld op de verpakking.

Over de bijgeleverde Apple kabel

Deze kabel is specifiek gemaakt voor gebruik van de iStreamer samen met een i*. Vanwege het unieke karakter van de iStreamer kunt u ook alleen maar deze kabel gebruiken. Andere kabels zoals de door Apple bij uw i* bijgeleverde kabel of kabels van andere merken kunnen problemen geven en raden wij dan ook af.

Helaas is de iStreamer kabel nauwelijks te onderscheiden van een andere kabel wij adviseren dan ook de iStreamer kabel in de iStreamer te laten zitten zodat verwisseling kan worden uitgesloten. Wij hebben HRT gevraagd de kabel wat herkenbaarder te maken, een verzoek waar naar alle waarschijnlijkheid gehoor aan gegeven wordt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque congue tristique eros. Nulla facilisi. Quisque sem mauris, ullamcorper ac, gravida id, mattis id, sapien. Nullam adipiscing enim dapibus felis. Fusce a nisi in odio pulvinar fringilla. Nunc blandit interdum metus. Duis leo nunc, sollicitudin ut, fermentum congue, pharetra eu, massa. Suspendisse potenti. Morbi commodo mauris. Ut at pede. Ut id nisi. Donec scelerisque urna quis ligula. Praesent est. Vestibulum scelerisque. Curabitur quam. Fusce rhoncus pellentesque ipsum. Aenean venenatis metus ac quam. Maecenas lacus lacus, sagittis vitae, congue at, euismod eu, urna. Maecenas vitae purus. Praesent eros lectus, porta et, semper nec, molestie eget, tortor.

Zelf gebrande cd's

In principe zullen zelf gebrande cd's geen problemen geven met de Music Hall cd-spelers. Een en ander is wel afhankelijk van wat variabelen zoals merk cd's, brandsnelheid en het gebruikte cd-brandprogramma. Ons advies wanneer het niet werkt brand de cd dan nog een keer op de laagst mogelijke snelheid.

Lage massa

© Number 4 Audio